Proiectul Sectorul Zero din Mogoșoaia stârnește noi controverse. USR face acuzații de „hoție”, primarul inițiator PNL numește formațiunea „avocatul rechinilor imobiliari”

Proiectul Sectorul Zero din Mogoșoaia stârnește noi controverse. USR face acuzații de „hoție”, primarul inițiator PNL numește formațiunea „avocatul rechinilor imobiliari”
Primăria Mogoșoaia / Sursa: Facebook
Publicat: 19/01/2022, 21:53
Actualizat: 19/01/2022, 21:54

„A ajuns o dilemă națională cât fac 2/3 din 15”, spune Alexandru Iacoban, reprezentant al Uniunii Salvați România în Consiliul Local Mogoșoaia, unul dintre cei mai vizibili opozanți ai amplului proiect de urbanizare a extravilanului localității, intitulat Sectorul Zero, inițiat în urmă cu câțiva ani și promovat de primarul liberal Paul Precup. Adevăratul mic oraș cu aproximativ 90.000 de locuitori ar urma să se întindă pe peste 1.100 de hectare și ar include zone rezidențiale, magazine, un campus universitar, un spital și un parc de agrement, incluse în mai multe „trupuri” cu destinații speciale, potrivit Masterplanului publicat de Primaria Mogoșoaia.

În acest „duel” al acuzațiilor au fost aduși în prim plan de USR și trei nume sonore liberale – Alina Gorghiu, Daniel Dăianu și Ionel Scrioșteanu – care apar intr-o ilustrație intitulată „Caracatița PNL din spatele tunului imobiliar de 1 miliard de euro din Mogosoaia”. Cei trei, alături de primar și fiul său, se numără printre proprietarii de terenuri din Mogoșoaia care au fost de acord că cedeze 39% din proprietatea din extravilan, în schimbul a 61%, în intravilan, pentru a permite dezvoltarea Sectorului Zero. Ei sunt printre cei 350 de proprietare care si-au exprimat acordul, în urma mai multor consultări publice, în timp ce 276 de proprietari, care dețin 328 hectare, au refuzat să își dea acordul, potrivit informațiilor G4Media. În cazul lor, potrivit HCL 115 și HCL 116 din 14 decembrie 2021, a început procedura de expropiere și primesc 1,7 euro pe metrul pătrat.

Mai multe procese sunt pe rolul instațelor pentru desființarea hotărârilor privind parcelarea în vederea dezvoltării Sectorului Zero, inclusiv din partea Academiei Române, care deține terenuri în zona vizată de proiect. Pe de altă parte, în urmă cu o lună, Primăria Mogoșoaia anunța că a câștigat și al nouălea proces intentat de cei care au dorit să blocheze proiectul Sectorul Zero: „Așa cum am mai spus, faptul că instanțele de judecată ne dau dreptate, confirmă încă o dată că toate deciziile luate sunt în conformitate cu legea. Primăria comunei Mogoșoaia, Consiliul Local acționează respectând legea cu strictețe”.

Ședință cu scântei

Ultima „dilemă” și un nou val de acuzații de ambele părți au apărut după ce, în ședința de marți seara, primarul a propus și Consiliul Local a aprobat, cu 10 voturi din 15, „îndreptarea unei erori materiale”, respectiv posibilitatea ca hotărârile cu privire la propiretate să poată trece cu 10 voturi, conform calculelor edilului, și nu cu 11, așa cum susțin reprezentanții USR, care citează un răspuns al Ministerului Dezvoltării, pe baza prevederilor Codului Administrativ privind majoritatea calificată. Cu 10 voturi au fpst votate, în 14 decembrie, hotărârile prin care s-a declanțat procedura de expropriere după ce s-au stabilit parcelele din extravilanul localității, parcele ce urmează să fie expropiate cu suma de 1,7 euro pe metru pătrat.

Ședința Consiliului Local Mogoșoaia:

Parcelarea zonei și sumele au fost cuprinse în HCL 59 din 2 iulie 2021 aprobarea Documentației topo-cadastrală, documentație tehnică pentru reconfigurarea parcelelor în vederea dezvoltării urbanistice a terenurilor agricole prin schimbarea regimului juridic, economic și tehnic cu modificarea geometriei, poziționării și a suprafeței parcelelelor și de pregătire a terenului în Sectorul Zero – comuna Mogoșoaia, Ilfov.

Cele două hotărâri din decembrie 2021 care au dat verde exproprierilor vizează corpurile A, B, C și E din cele cinci care vor forma Sectorul Zero, care însumează aproximativ 328 de hectare, pentru care primăria va plăti aproximativ 30 de milioane de lei, conform documentelor.

În documente se precizează că în cadrul documentului programatic al localității – Strategia de Dezvoltare Locală a Comunei Mogoșoaia din 2017  – program susținut de primarul PNL Paul Precup, în funcție de aproximativ 17 ani – s-a stabilit ca urbanizarea zonei compacte aflate în extravilanul Comunei Mogoșoaia să se realizeze prin „reajustare teritorială”, prin care se realizează extinderea intravilanului la periferiile dezvoltărilor urbane – instrument folosit în mai multe țări – prin cedarea unor procente de teren de către proprietari către administrație, în vederea constituirii unor suprafețe de teren pentru dotările publice urbane. Restul de teren rămas neutilizat rămas în proprietatea acestora devine teren intravilan construibil. Iar „pentru cei care nu înțeleg să cedeze cota parte, suprafețele acestora vor fi expropiate”.

Masterplanului publicat de Primaria Mogoșoaia, aici.

Cum sunt împărțite „trupurile”

Documentul strategic și minutele publicate de Primăria Mogoșoaia în urma dezbaterilor arată că proprietarii au fost informați cu privire la procedură și au avut loc mai multe întâlniri, în vara lui 2021, în urma cărora aceștia au decis fie să cedeze o parte din teren, fie au refuzat. Se argumenta în notele de atunci că „deși, la prima vedere participarea la acest proiect este condiționată de diminuarea suprafeței, valoarea terenului rămas în proprietate crește. Respectiv cota rămasă în proprietate, de 61% din suprafața inițială, va avea o valoare de piață net mai mare prin trecerea din extravilan în intravilan și prin anticiparea dezvoltării ulterioare”. Printre alte avantaje invocate de administrație s-a menționat faptul că „prin proiectarea corectă de școlu, grădinițe, sediu de poliție, stație de pompieri, dispensar și altele, proiectul urmează să rezovle și probleme mai vechi legate de distanțele pe care locuitorii comunei trebuie să le parcurgă până la aceste destinații”.

„Consiliul Local a aprobat luna trecută trei Hotărâri prin care cetățenii care au teren în viitorul Sectorul 0 (extravilanul comunei, în partea de N-V, spre Otopeni) sunt puși în fața unei decizii greu de acceptat: ori cedează gratuit către Primărie 39% din terenurile pe care le dețin, ori sunt expropriați 100% cu 1.72 euro/mp. Termenul până la care trebuie să se decidă este 3 septembrie. Considerăm că acest lucru este un abuz, atât ca decizie în sine, dar și prin modul în care a fost aprobat în Consiliul Local – cu votul a mai multor consilieri locali aflați în conflict de interese, deoarece dețin și ei terenuri în acea zonă și sunt direct interesați de tunul imobiliar pregătit de primarul PNL Paul Precup”, spunea USR Mogoșoaia, în 13 august 2021.

Cei care nu au fost de acord sunt acum vizați de exproprieri. Concret, conform hotărârilor, suprafețele vizate de expropieri și sumele stabilite sunt:

  • Trup A: 1.320.127 mp = 12.289.160 lei
  • Trup B: 264.492 mp = 2.462.178 lei
  • Trup C: 1.111.668 mp = 10.348.695 lei
  • Trup D: 2.577.090 mp = 23.990.294 lei
  • Trup E: 586.103 mp = 5.456.073 lei
  • Trupurile A + B + C + E: 3.282.390 mp (328 hectare) = 30.556.106 lei

Total general exproprieri: 5.859.480 mp (585 hectare)= 54.546.400 lei

Acuzații reciproce

După ședința de marți seara, Primăria Mogoșoaia, condusă de liberalul Paul Precup, și USR și-au lansat, din nou, acuzații, postate pe conturile de socializare. Redăm integral punctele lor de vedere:

Primăria Mogoșoaia: „USR avocatul rechinilor imobiliari!”

„USR desfășoară in aceste zile o campanie politică la nivel național care are in vedere blocarea dezvoltării comunei Mogoșoaia. Implicarea energica a celor mai importanți lideri naționali într-o dezbatere locală, la nivelul unei comune a României, poate părea surprinzătoare. Ar fi fost de salutat dacă descopeream același tip de acțiune politică concertată și în cazul altor comune din România unde nu există interese imobiliare uriașe.

În momentul în care am demarat proiectul Sectorului Zero am știut că voi deranja dezvoltatorii imobiliari care au terenuri și proiecte în nordul Bucureștiului și care sunt afectați de potențiala dezvoltare a comunei Mogoșoaia. M-am așteptat la o reacție dură din partea acestora, dar nu sunt intimidat de nicio presiune politică, comercială sau de altă natură. Sectorul Zero este conceput să fie primul proiect din România care să ofere viitorilor rezidenți nu doar un spațiu de locuit, ci și acces la utilități, parcări, străzi largi, parcuri, educație și servicii medicale. Sectorul Zero este un proiect împotriva proiectelor de tip ghetou, în care nici măcar salvările și pompierii nu pot intra pentru posibile intervenții. Sectorul Zero este un proiect comunitar în care “metru pătrat” nu înseamnă doar suprafața de construcție, ci înseamnă calitate a vieții. Proiectul Primăriei Mogoșoaia, pe care USR și diverși dezvoltatori imobiliari încearcă să-l blocheze ilegal și prin dezinformare, are doar beneficii. Pentru toți locuitorii comunei și pentru proprietari, Mogoșoaia poate deveni, prin impozitele pe care le va colecta și prin oportunitățile colaterale de dezvoltare, cea mai prosperă comună din România. Cu acești bani, Primăria va putea rezolva probleme de infrastructură, fie ca vorbim de asfaltări, canalizare, lărgirea drumurilor de acces, dar și modernizarea comunei și acces la servicii medicale și educație, superioare din punct se vedere calitativ și cantitativ. Sectorul Zero va genera pentru bugetul local sute de milioane de euro pe termen lung și mii de locuri de muncă.

Ceea ce face în aceste momente USR, arată că acest partid se aliniază doar intereselor de afaceri ale unor dezvoltatori imobiliari din zona de nord a Bucureștiului, singurii care vor avea de pierdut din dezvoltarea comunei. Acești mari dezvoltatori își doresc să-și protejeze investițiile din alte zone limitrofe Bucureștiului și să cumpere ieftin terenuri in Mogoșoaia, pentru a construi, după bunul plac al lor, la momentul oportun pentru ei.

Interesele comerciale pot fi înțelese până la un punct, dar implicarea politică a unui partid în susținerea acestora, în detrimentul interesului public, este condamnabilă și de netolerat.

Campania desfășurată de USR este doar în beneficiul unor rechini imobiliari și nu în beneficiul cetățenilor. Acum au ales să propage minciuni și să incite la ură, după ce în instanță au pierdut 10 procese din cele deschise. Mai multe instanțe de judecată ne-au dat dreptate și au spus că respectăm legea. USR ascunde aceste aspecte.

Prin toate aceste acțiuni, USR și liderii acestui partid au devenit, voluntar sau involuntar, divizia politică a celor care vor sa facă profit cu orice preț, împotriva intereselor comunitare.

Din punct de vedere tehnic, Proiectul Sectorului Zero este un proces de reajustare teritorială. Peste 50 la suta dintre proprietari au fost de acord să cedeze o parte din proprietate pentru a crea un proiect modern și în acord cu standardele europene de construcție. După cedarea cotei de proprietate se realizează un proces de comasare a terenurilor. Terenurile intră în domeniul public al Comunei Mogoșoaia, devenind astfel proprietate publică. Terenurile nu sunt vândute, așa cum minte USR. La finalul acestui proces, toată suprafața de teren nou constituită intră în intravilan, proces logic și normal, pentru ca zona să se poată dezvolta.

În acest moment, terenul pe care se va realiza Sectorul Zero este teren agricol. O bună parte din el este nelucrat. Se mai poate face agricultură în vecinătatea Bucureștiului, la preturile actuale? În 10 ani acest teren va fi lucrat sau nu? Sunt întrebări retorice cu un singur răspuns: nu. Este normal să prevedem acest proces natural și inevitabil de modernizare și să asiguram din timp premisele pentru dezvoltare, astfel încât să creștem și calitatea vieții în comună dar și veniturile la bugetul local, venituri care se întorc tot către cetățeni, prin proiectele administrației.

Pot înțelege supărarea proprietarilor care vor fi expropriați. Ei vor primi bani pe suprafața expropriată în conformitate cu legislația românească, la nivelul grilei notariale. Am avut în ultimii 2 ani întâlniri cu toți proprietarii din zonă și le-am explicat necesitatea acestui proiect, avantajele pe care le va avea comuna. A fost decizia lor să nu devină parteneri ai primăriei în procesul de reajustare teritorială și vor fi despăgubiți conform legii. Nu putem însă bloca un proces de dezvoltare din care au de câștigat toate părțile implicate, doar pentru ca unii proprietari au fost mințiți și dezinformați, sau nu au înțeles că acest proiect servește pe deplin intereselor comunității.

Pe scurt, din Sectorul Zero câștigă toata lumea, mai puțin unii dezvoltatori și USR, partid aflat în opoziție, atât la nivel local, cât și național. În opoziție față de interesele locuitorilor din Mogoșoaia, în opoziție față de interesele proprietarilor actuali, în opoziție față de interesul public.”

USR: „#fărăhoție”

„Cel mai mare tun imobiliar din România, în valoare de 1 miliard de euro, urmeză să fie dat în Mogoșoaia, de către primarul PNL. Printre cei care vor beneficia de pe urma lui se numără Alina Gorghiu și alți peneliști de frunte. Cine pierde? Toți locuitorii comunei Mogoșoaia.

Abuzurile de la Mogoșoaia au fost semnalate de către consilierii locali USR.

Astăzi, Paul Precup, primarul PNL al comunei Mogoșoaia, a modificat regulamentul de funcționare al Consiliului Local pentru a-și oferi majoritatea de care are nevoie pentru a expropria și trece în proprietatea Primăriei 1.200 de hectare de teren arabil. Pe teren ar urma să se construiască un uriaș proiect imobiliar, într-o zonă denumită „Sectorul Zero”.

Sectorul Zero ascunde însă interese imobiliare și încălcări grave ale legislației.

La mijlocul lunii decembrie, primarul a declanșat procedura de expropriere a 328 de hectare de teren, deținute de 276 de proprietari. Aceștia ar urma să fie despăgubiți cu 1,7 euro/mp de teren, în condițiile în care terenurile din Mogoșoaia pot valora și de peste 30 de ori mai mult. Primăria le-a transmis proprietarilor că, dacă nu sunt de acord cu suma oferită, pot să cedeze benevol 39% din suprafața pe care o dețin și vor primi restul de 61% în altă parte a comunei.

Printre proprietarii de terenuri din Mogoșoaia care sunt de acord cu acest troc dubios se numără senatoarea PNL Alina Gorghiu, împreună cu părinții ei, Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal (PNL), Ionel Șcrioșteanu – secretar de stat la Ministerul Transportului (PNL) și Tudor Precup – fiul minor al primarului Mogoșoaiei Paul Precup (PNL).

Consilierii USR atrag atenția că întregul proiect ridică semne de întrebare: nu se explică de ce se începe exproprierea fără planuri clare, nu se știe ce se va întâmpla cu terenurile, odată ce devin ale primăriei, nu există un plan urbanistic și nicio explicație pentru locuitorii din Mogoșoaia.

Primarul Precup dorește ca terenul expropriat să fie oferit dezvoltatorilor pentru a construi ansambluri rezidențiale cu blocuri de 10 etaje, magazine, un spital, un campus universitar și un parc de agrement – pe scurt, un oraș nou, construit de la zero, în care ar urma să locuiască 80.000 de persoane.

Toate acestea în timp ce, cei 8.000 de locuitori ai comunei pe care o administrează de 17 ani nu au creșe, trotuare pietonale și străzi asfaltate.

Ca orice tun imobiliar, totul este în ceață și lăsat la voia întâmplării, singur lucru clar fiind câștigurile PNL-iștilor. Consilierii locali USR vor monitoriza în continuare tentativele de a încălca legea ale primarului de la Mogoșoaia și se vor asigura că vor ajunge la locuitorii comunei. #fărăhoție”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal